Op dinsdag 9 juli heeft raadslid Karin Meiland van NZLokaal een motie ingediend om blauwalg in het Oosterduinse meer te bestrijden. Deze motie is op dinsdag 18 september behandeld tijdens de raadsvergadering.
Wat is er aan de hand?
Blauwalg geeft al jaren overlast in het Oosterduinse meer. Het meer, ook wel ‘Comomeer’ genoemd, is een grote toeristische attractie in ons dorp; een prachtig meer wat zowel toeristen als inwoners van Noordwijkerhout heerlijke verkoeling geeft op warme dagen. En juist dán steekt de blauwalg de kop op!
In het verleden zijn al meerdere onderzoeken gedaan naar de herkomst en mogelijke bestrijding van blauwalg in het Oosterduinse meer. Ook het Hoogheemraadschap van Rijnland is daarbij betrokken geweest.
Het versterken van de recreatiewaarde
De gemeente Noordwijk heeft de ambitie om de recreatiewaarde van het gebied rondom het meer te versterken. Daar wordt een ‘visie Noordelijke Toeristische Ontsluiting’ voor opgesteld. De recreatiewaarde staat voor de voorzieningen die aansluiten bij de behoeften van inwoners en ook belangrijk zijn bij de keuze van een woonbestemming voor nieuwe Noordwijkerhouters.
Wat vindt NZLokaal?
Het voorgoed voorkomen van blauwalg levert een grote positieve bijdrage aan die gewenste versterking van de recreatieve waarde van het gebied. Wel zal het aanpakken van de oorzaak enige tijd duren. Het is dus van belang om er snel mee te beginnen! Het Zuid-Hollandse Programma Landelijk Gebied (ZH PLG) kan daarbij een goed platform zijn voor versnelling en (extra) financiële middelen voor de aanpak van de blauwalg.
Doelstellingen: bestrijden én voorkomen!
NZLokaal heeft het college verzocht om het belang van het bestrijden en voorkomen van de blauwalg in het Oosterduinse meer onder de aandacht te brengen bij de relevante partners. Het college dient met het Hoogheemraadschap van Rijnland gesprekken aan te gaan om te kijken naar de mogelijkheden voor een gezamenlijk projectvoorstel. Dit voorstel moet het hoofddoel zijn in het kader van het Zuid-Hollands Programma Landelijk gebied.
Verder moet gekeken worden naar tussentijdse, betaalbare maatregelen om de kwaliteit van het (zwem)water te verbeteren. Natuurlijk moeten ook eerder gedane onderzoeken hierbij betrokken worden. Daarnaast moet gekeken worden naar nieuwe mogelijkheden die hieraan bijdragen.
De motie is aangenomen!
NZLokaal is blij om te kunnen melden dat de motie is aangenomen met 15 stemmen voor (NZLokaal (3), GroenLinks (2), Lijst de Moor (1), lijst Salman (2), Partij voor de Inwoners (1), PUUR (1), PvdA (1), VVD (4) en 8 tegen (CDA (3), D66 (1), MetLef (2), Partij voor de Inwoners (2). Ook de wethouder heeft positief geadviseerd!
De gemeenteraad dient uiterlijk in het eerste kwartaal 2025 te informeren over de uitkomsten en mogelijke oplossingsrichtingen en/of (proces)voorstellen, inclusief inzicht in de benodigde financiële middelen. Hierna kunnen stappen gemaakt worden.